
Polyurea Teras Yalıtımı
Polyurea çok yönlü özelliklere sahip bir kaplama malzemesi olduğu için ticari mekanlarda, endüstriyel tesislerde ve konutlarda sık sık kullanım alanı bulur. Polyurea malzemesinin diğer malzemelere oranla daha çok sahip olduğu başlıca özellikler şunlardır:
- Olağanüstü su geçirmezlik direnci
- Olağanüstü dayanıklılık ve esneklik
- Hızlı kuruma süresi
Polyurea Nedir?
Polyurea izosiyanat bileşeni ile sentetik reçinenin reaksiyona girmesi ile oluşan bir elastomerdir. Böyle bir reaksiyon “aşamalı büyüme polimerizasyonu” olarak tanımlanır. Bir elastomerin ortaya çıkması ancak aşamalı polimerizasyon reaksiyonu sonucunda gerçekleşebilir.
İmalar aşamasında ürüne ilave edilecek izosiyanat ve sentetik reçine oranları faklı şekillerde formüle edilerek, değişik özellikte elastomerler oluşturulabilir. Formülasyon değişimi sonucu elde edilen elastomer ürününün değiştirilebilen özellikleri şunlardır:
- Kuruma süresi
- Nem direnci
- Alev geciktirici özellik
- Pigmentasyon
- Spesifik fiziksel özellikler
Polyurea ve Poliüretan Sistemler
Poliüretan ve poliüre sistemleri yalıtım alanında tercih edilen en son teknolojik gelişmelerdir. Bu malzemeler iki özel malzemenin birbiri ile kimyasal reaksiyona girmesi ile oluşur. Daha sonra uygulanan işlem ve püskürtme tekniği sayesinde bu iki özel malzeme tek bir kaplama yüzeyi ortaya çıkarırlar. Bileşime karıştırılan malzemelerin cinsine ve karışımın oranlarına bağlı olarak elde edilen son ürün özellikleri birbirinden farklıdır. Son ürün özellikleri ısı yalıtım köpüğünden, elastik sızdırmazlık membranına kadar çok geniş bir aralıkta yer alabilir.
Poliüretan Köpük Nedir Nerelerde Uygulanır?
Poliüretan köpük çok yönlü, modern teknoloji ürünü, emniyetli ve mükemmel ısı yalıtım özelliği gösteren bir yapı malzemesidir. Poliüretan köpük inert malzeme ve nemden arındırılmış yüzeylere direk püskürtme yöntemi ile uygulanır. Hemen hemen her malzemeye mükemmel yapışma özelliği taşır. Başlıca kullanım alanları şunlardır:
- Çatılar
- Kiremitli çatılar
- Çatı kiremitleri
- Duvar kaplamaları
Poliüretan malzeme diğer bütün malzemeler arasında en düşük ısı iletkenliği katsayısına sahiptir. Yani bir başka deyişle kolay kolay ısıyı iletmezler. Bu nedenle ev, ticari mekanlar, işyeri, soğuk depolar, gıda muhafaza odaları, hayvancılık birimleri ve fabrika binalarında ısı yalıtımı sağlanması için en çok tercih edilen malzemelerdir.
Poliüri Nedir Hangi Alanlarda Kullanılır?
İzosiyanat ve aminlerin kimyasal bir reaksiyonla birleşmesi sonucu poliüre malzemesi ortaya çıkar. Polyurea püskürtücü sistemleri piyasada göreceli olarak yeni sistemlerdir ve birden fazla avantaja sahiptirler. Özellikle ısı ve su yalıtım alanında çok iyi tercihler olarak ortaya çıkmaktadırlar. Poliüri, uygulaması hızlı, pratik ve etkinliği yüksek bir malzemedir. Ayrıca verimliliği en yüksek yalıtım malzemelerinden de biri olma özelliğini de taşır.
Polyurea hem küçük hem de büyük yüzeylerde su yalıtımı olması için kullanılabilecek en uygun yalıtım malzemesidir. Uygulama şekli tıpkı poliüretan köpük uygulamasında olduğu gibidir ama elde edilen son zemin özellikleri çok farklıdır. Özellikle ileri düzeyde dayanıklılık gösterdiği şartlar şunlardır:
- Güneşe ve hasara karşı yüksek direnç ve uzun kullanım ömrüne sahiptir
- Olağanüstü dayanıklı bir yüzey olma özelliği vardır.
Uygulama yüzeyine göre seçilecek poliüre türü farklı olur. Fakat gerek yüzey özellikleri gerekse özel yüzey ihtiyaçları ne olursa olsun şartlardan bağımsız olarak kaplama ve sızdırmazlık konusunda en iyi sonucu veren yalıtım yöntemi poliüre uygulamasıdır.
Poliüre hakkında verilebilecek önemli bir bilgi de, poliüre malzemesinin zararlı bileşenler yayması mümkün olmadığından iç mekanlarda da rahatlıkla kullanılabilmesidir.
Poliüretan ve Poliüre Uygulamalarının Avantajları
Gerek teraslarda gerekse diğer zeminlerde poliüre ya da poliüretan kullanmanın sağlayacağı başlıca avantajlar şunlardır:
- Tek uygulama ile ısı ve su yalıtımının sağlanması
- Bütün yüzeylere mükemmel yapışabilme özelliği
- Hiçbir bakım yaptırmadan çok uzun yıllar kullanabilme özelliği
- Eski yapıların yanı sıra mimari bakımdan özel olan yüzeylere de uygulanabilen malzemeler olması
- Poliüretan ve/veya poliüre malzeme içbükey, kavisli, dikey ya da ters yüzeylerde de kolaylıkla uygulanabilir.
- Uygulanması için özel bir mevsimin beklenmesi gerekmez.
- Eklem ve/veya bağlantı yerleri olmadığı için üzerinde zararlanma, hasar ya da arıza gelişme olasılığı çok düşüktür.
- Çatlama özelliği olmadığı için çok fazla yük taşıyabilirler.
- Çok düşük ya da çok yüksek sıcaklık derecelerine karşı yüksek direnç gösterirler. Verimli çalışılabilen sıcaklı aralığı çok geniştir.
- Çevre dostu malzemelerdir. Karbon dioksit emisyonu düşüktür.
- Ozon tabakasına olumsuz etkisi yoktur.
Binalarda Çatı ve Teras Kısımlarının Su Yalıtımı Nedir? Ne İçindir?
İçinde yaşanan binanın neme dayanıklı olması hem kendisi hem de içinde yaşayan, çalışan insanlar için çok önemlidir. Her şeyden önce bilinmesi gereken ana bilgi su ve nemin bina yapılarının düşmanı olduğunun ispatlanmış bir bilgi olduğudur. Bir bina için nem ya da su sızıntısı göz ardı edilebilecek bir konu olmayıp, tam tersine acil önlem alınması gereken bir konudur.
Duvarların içinde su olması kısa ya da uzun vadede duvarları aşındırır. Bu durumda yapının bütünlüğü bozulur, mantar, küf gibi istenmeyen oluşumlar meydana gelir. Nemli ortamlarda yer alan mobilyaların hasar görme riski yüksektir.
Bütün bu bilgilerin ışığında bir yapının etkili bir şekilde su geçirmez hale getirilmesi, onu yukarıda sözü edilen olumsuz etkilerden korur. Bina su yalıtımı çeşitli malzemeler kullanılmak suretiyle nemin duvarlardan, terastan ya da çatıdan binaya girmesini önlemek için tasarlamış bir yöntemdir.
Genel bir inşaat prensibi olarak bir binanın yapım aşamasına başlanmasından itibaren kapsamlı su yalıtım önlemleri alınır. Burada ana amaç ortamda nem kontrolü sağlamaktır. Fakat bazı hallerde de ortaya çıkan herhangi bir sorunun giderilmesi ya da yöntemin modernleştirilmesi için inşaat tamamlandıktan sonra da su yalıtımı için gerekli tedbirler alınır.
Su yalıtımı yalnızca binayı korumak açısından önemli olmakla kalmaz aynı zamanda o mekanda yaşayan/ çalışan insanların sağlığı için de çok önemlidir. Uzun vadede su yalıtımı olmayan binalarda bir süre sonra iç mekânda yüksek düzeyde nem olmaya başlar.
Yüksek nem seviyelerinde sürekli yaşamanın insanlarda birden çok sağlık sorununa yol açtığı bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Bu sağlık sorunları arasında en sık rastlananlar şunlardır:
- Sık sık soğuk algınlığına yakalanmak
- Solunum sorunları yaşamak
- Artrit
Neden Bizimle İletişim Kurmalısınız?
Özetle belirtmek gerekirse bir binanın her bakımdan su yalıtımının yapılmış olması hem binanın kendisi hem de içinde yaşayanlar için sağlıklı bir mekan yaratılması bakımından çok önemli bir parametredir. Nem seviyesinin yükselmesi binanın temeline ve bütünlüğüne zarar verebildiği gibi, binada yaşayanların konforunu ve sağlığını da olumsuz etkiler.
Bu nedenle her nerden olursa olsun binanız su geçirmez değilse, küf, tuzlanma ya da duvar şişmesi gibi sorunlar sıklıkla ortaya çıkıyorsa vakit kaybetmeden iletişim bilgilerimizi kullanarak bizimle temasa geçin. Böylece bina ve teras yalıtımı için olabilecek en iyi ve en ekonomik çözümlerle teklif alın.
Firmamız özel inşaat hizmetleri, ısı yalıtımı, su yalıtımı, poliüre ya da poliüretan ile teras ve çatı yalıtımı konusunda uzun yıllara dayanan bilgi birikimine sahiptir. İç ısı yalıtımı, çatı ve terasların poliüretan ve poliüre ile ısı yalıtımı ve/veya su yalıtımı sağlanması özel çalışma ve uzmanlık alanlarımızdır. Bu hizmetlerimizden yararlanabilmeniz için sizi firmamızda görmek istiyoruz.